Så sänkte han Sovjetunionen – men jag hejade faktiskt på!

Recension: Så sänkte jag Sovjetunionen – den tidigare oförklarade historien om Sovjetunionens plötsliga sammanbrott – och hur jag gjorde det .
(Voltaire Publishing) – Jan Kallberg

Ni som tror att Sovjetväldet föll på grund av godhetens triumf och fredrörelsernas kamp kommer att bli besvikna – om ni nu inte haft vett att redan vara det.

Tror ni att det var Ronald Reagans Star Wars och kapprustning som knäckte Sovjetekonomin är ni på rätt spår men saknar ändå den korrekta helhetsbilden.

Sovjets 70-åriga terrorvälde sänktes av ingen mindre än en svensk yngling som nu 20 år senare träder fram och ger en omskakande skildring hur han, sekonderad av bifigurer som Reagan och påve Johannes Paulus II, öppnade upp järnridån och bringade proletariatets diktatur på knäna. Planen var lika enkel som diabolisk. Via operation Fairytale luras ryssarna att tro att USA är svagt och degenererat, och när invasionen av Grenada slutgiltigt övertygar Moskva om västs förfall luras man ut på banan och spenderar sina rubler på hopplösa diktaturer i tredje världen. Allt medan befolkningen saknade kalsonger och tamponger.

När Reagan 1983 håller sitt Star Wars-tal till nationen sitter vår blivande hjälte i Krylbo och äter tunnbrödsrulle. Talet blir signalen till att inleda operationen och tillsammans med sin vapendragare, en polsk latoxe, sätter han in stöten på planekonomi och diktatur. Kampen kantas av den ena historien mer absurd än den andra. Noteras kan att författarens och frihetskämpens taktik för att erövra Östeuropa är att börja med att lägra dess kvinnor.

Boken innehåller dråpliga historier, orationer och citat. Det börjar redan i dedikationen: Intäkterna från denna bok går oavkortat till min tredje hustru.
Advokaterna tyckte att det var bäst så.

Boken bör ej läsas på offentliga platser eftersom både plötsliga skrattanfall och frustande försök att undertrycka sådana kan verka osnygga och tyda på karaktärsbrister.

För de vågade kan alstret inhandlas på bland annat Adlibris.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Politik

One Comment on “Så sänkte han Sovjetunionen – men jag hejade faktiskt på!”


  1. […] recenserat är Oscar Swartz , Jan-Eric Ramberg, Min egen pågående recension, Annica Tiger och det finns flera. Hör gärna av er till […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: