Klimatknaserierna når nya höjder

Karin Svensson Smith (mp) hoppar av trafikutskottets resa till USA i protest, skriver tv4nyheterna.se och Politikerbloggen:

Miljöpartiets kansli har med hjälp av underlag från riksdagens utredningstjänst räknat ut hur stora utsläppen av koldioxid var för de resor riksdagens utskott gjorde utanför Europa under förra mandatperioden. Totalt innebar resorna utsläpp på drygt 1,8 miljoner kilo koldioxid.

– Vi måste dra ner på flygande rejält, säger Karin Svensson Smith, riksdagsledamot för miljöpartiet och tidigare ledamot av klimatberedningen, till TV4Nyheterna.

En stilla undran: Är 1,8 miljoner kg koldioxid extra utsläpp orsakat av strävsamma utskottsledamöters resande? Har man åkt privatjet? Eller är de folkvalda måhända så fetlagda att deras blotta tyngd ökat bränsleförbrukningen på de reguljära flyglinjerna?

Hur många tusen jobb vill Svensson-Smith & Co ha bort inom transport- och turistnäringarna?

Advertisements
Explore posts in the same categories: Politik

4 Comments on “Klimatknaserierna når nya höjder”

 1. Joachim Says:

  Aloha!

  En stilla undran, ser du på samma sätt på fisket, dvs att utrotning av torsken skall ställas emot att ett hundratal fiskar blir 100% arbetslösa? Dvs vi kan inte dra ner på fisket (eller utsläpp) även om det leder till långsiktiga (tom permanenta) skador och förändringar på vår miljö eftersom personer skulle kunna bli av med sina jobb?

  När saker ändras i vår omvärld och då får man anpassa sig, ex byta jobb. Eller?

  Sedan kanske Karin Svensson-Smith:s beteende inte ger så stor effekt, men som det heter numera, det “skickar en stark signa”. Eller om man så vill leda genom exempel. Något jag tycker på tok för få politiker eller chefer gör.

 2. ramberg Says:

  Nja, först om fisket: få saker oroar mig så mycket som rovdrift av hav och nedsmutsning av och tillgång på vatten. Rovfiske med flytande fabriker, räkodlingar som förstör mangrove-träsk etc etc. För att inte tala om tillgång på färskvatten.
  Vi kommer att få se riktiga krig om vatten. Här krävs mycket brain- och politisk kraft.

  Men jag tror inte på att världens miljöproblem löses av en krympande ekonomi, minskad handel och rörlighet mellan kontinenter.

 3. Joachim Says:

  Aloha!

  Det är iofs skillnad på minskad handel och att handeln får byta transportmedel. Tar man fallet med Karin Svensson-Smith kanske virtuell konferens fungerar tillräckligt bra. Inte minskade kontakter med andra kontakter.

  Som du skriver “ag tror inte på att världens miljöproblem löses av en krympande ekonomi, minskad handel och rörlighet mellan kontinenter.” Men du tror inte på att dessa saker kan komma att påverkas/anpassas till rådande fysiska förhållanden?

 4. ramberg Says:

  Så blir det nog. Går “transaktionskostnaderna” upp (resor, transporter) minskar antalet transaktioner. Och det kostar också på fast på andra sätt.

  Men framför allt tror jag att en gammal vänsterpartist, liksom vi andra, mår bra av att se sig om i världen – och göra färre korkade uttalanden.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: