LO: Inga donationer tack! – vi sköter åsiktsbildningen

Uppdaterad:

Ekonominyheterna.se spekulerar i att den avskaffade förmögenhetsskatten ska leda till fler donationer till forskning och välgörenhetsorganisationer.

Förra veckan meddelade industrimannen Carl Bennet att han under fyra år investerar totalt åtta miljoner kronor i två nya miljöprofessurer i Göteborg.”

På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt presenterar LO-ekonomerna Dan Anderson och Monika Arvidsson en helt annan syn på donationer till forskning och utbildning. Måltavlan är föreslagna skattereduktioner för gåvor, men aversionen mot själva fenomenet donationer går inte att ta miste på (om det inte rör sig om donationer från fack till parti vill säga)

“Dagens system innebär att det finns en demokratisk grund för beslut om statliga anslag till olika områden. Att hamna i ett läge där enskilda aktörers välvilja och finansiella förmåga avgör utveckling av välfärd och forskning är inte önskvärt”

Fråga: Är enskilda politiker som beslutar om skattepengar till forskning helt immuna mot att gynna eller missgynna forskning inom politiskt känsliga områden?

“Om en individ är mer produktiv och betalar lagenlig skatt på sina inkomster och använder sin inkomst för en stor lägenhet eller dyr konst på väggarna så är det en privatsak.

Men det blir en sak för oss alla om rikedomen används för att påverka politiken, kulturen och åsiktsbildningen och till att göra ingrepp i naturen.” Risken är överhängande för politiskt misshagliga slutsatser (OK, den sista lade jag till)

LO:s åsikt är alltså: köp lustjakter och konst, men ge inget tillbaka till samhället. Er välvilja administrerar vi genom skatten.

“Om avdrag får göras för gåvor till exempelvis ekonomiska forskningsinstitut, så innebär det helt enkelt en lobbyrabatt”

Är då skatteavdrag för fackföreningsavgifter en “lobbyrabatt”?

  

Advertisements
Explore posts in the same categories: Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: