Den allsmäktiga arbetslösheten

 
 

Så här skriver Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo i DN-debatt, styrkta av en Sifo-undersökning som man beställt.

 
 

“Mot detta står den borgerliga regeringens politik som bygger på att större ojämlikhet ska ge högre sysselsättning. Avskaffad förmögenhetsskatt ska locka fler att bli rika. Sänkt skatt för förvärvsarbetare ska locka fler att förvärvsarbeta. Skattesubventioner till hushållsnära tjänster skapar en låglönemarknad. Sänkt a-kassa ska göra att fler accepterar sämre lön. Högre avgift i a-kassan tvingar ut fler i otrygghet och ska bana väg för lägre löner. Nystartsjobb gör att arbetsgivare kan ersätta fullt betald arbetskraft med subventionerade arbeten.
Två idéer står mot varandra: Idén om att trygga, modiga människor välkomnar ekonomisk utveckling står mot idén att större klyftor genererar ekonomisk utveckling. Det råder en knivskarp motsättning mellan alternativen i svensk jobbpolitik.

För det första kan vi konstatera att socialdemokratin jobbar hårt skapa en bild av stora skillnader mellan sin egen och alliansens politik. Nys!

För det andra så förundras jag över den märkliga debatt där alla åtgärder sägs vara medel för att direkt minska arbetslösheten. “Vi tror inte att sänkt förmögenhetsskatt minskar arbetslösheten”, Näe, det tror inte jag heller, direkt. Men som en av många påverkade faktorer på lång sikt, ja.

Tala istället om varför olika åtgärder genomförs

  • Avskaffad förmögenhetsskatt: En skadlig skatt som kostade mycket mer än den smakade.
  • Sänkt skatt för förvärvsarbetande: För att folk ska få mer pengar i en alltför pungslagen plånbok.
  • Sänkt A-kassa: För att det varit för liten skillnad mellan jobb och bidrag. Ja, man kan behöva går ner i lön på ett nytt jobb istället för att få A-kassa.
  • Hushållsnära tjänster: Ett försök (om än klumpigt) att ge folk chansen att få lite hjälp hemma och göra en svart sektor vit.

Om nystartsjobb vet jag inte vad jag ska säga.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: