Fördelar med finanskris

Någon gång på 90-talet gav Bill Gates ett ovanligt svar på en vanlig fråga. “Vilka blir era värsta konkurrenter på sikt? ”

Gates svarande “Goldman Sachs” Den förvånande frågeställaren undrade om Microsoft ämnade ge sig på Investment Bankning. Nej svarade Gates, det är kampen om begåvningarna som jag oroar mig för.

Klart är att mycken begåvning och talang gått in i finansmarknaden under de senaste två decennierna även om det inte ser så ut just i dessa dagar. På 50- och 60-talen var det militären och rymdprogrammet. På 80 och talet och framåt har IT, bioteknik och finans lockat gräddan av studenter.

Jag läste häromdagen att vinsterna i finanssektorn står för en femtedel av företagsvinsterna i USA. Det tappet kommer att synas i statisktiken och märkas i handeln. Nu försvinner säkerligen hundratusentals jobb inom finanssektorn och dagens studenter kommer att välja andra områden för förkovran. Det behöver inte vara negativt för framtiden.

 

Fotnot om Microsoft och banker: När Microsoft på 90-talet kom med sina första “privatekonomiprogram” skrevs det en hel om att bankerna oroade sig för konkurrens från Microsoft. Vid ett seminarium frågade någon varför man skulle tro på Ballmers löften om att Microsoft aldrig skulle bli en konkurrent till bankerna.

Ballmer svarade: – Ni har bara 5 procents marginal, vi har 30 procent!

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Finans

One Comment on “Fördelar med finanskris”

  1. Per Eriksson Says:

    Som “kamrer” på Microsoft AB under sent 80-tal, kom jag ihåg en diskussion på Nordbanken som det då hette (vi som är riktigt gamla tycker ju den borde heta Sundsvallsbanken). MSAB importerade programvaran från fabriken på Irland och exporterade vidare till de nordiska länderna. På importen betalades införselmoms medan exporten till de övriga nordiska länderna fakturerades exklusive moms. Det innebar att företaget låg ute med moms för den delen av omsättningen till dess vi kunde återvinna den från Skatteverket. På den tiden omsatten MSAB hisnande 2-3 miljoner kronor i månanden, vilket innebar att vi behövde en kredit på en halv miljon. Chefen för företagsgruppen på Nordbanken i Kista var högst tveksam och undrade om inte moderbolaget kunde ställa upp med någon säkerhet för krediten….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: